• info@genesispd.nl
 • +31 (0)75-640 33 77
 • English
 • Deutsch

Genesis updates

Daanoe

Daan Oude Elferink reist de hele wereld over om de schoonheid van verval vast te leggen. Stiekem sluipt hij verlaten plekken binnen, klimt over hekken, kruipt door riolen, staat op afbrokkelende randjes en stuit op koperdieven en drugslabs. Hij stond zelfs een keer bijna oog in oog met IS. En dat allemaal voor het perfecte plaatje. Zijn kunstwerken zijn te bewonderen op internationale beurzen. Voor het gros van zijn kunstwerken kiest Daanoe onze unieke Liquid Gloss als afwerkingsmethode.

De weg er naartoe en het verhaal erachter is belangrijker dan de foto zelf

geïnteresseerd in fotografie. Voordat ik Daanoe oprichtte in 2008, maakte ik zelfs geen vakantiefoto’s. Vanuit de middelbare school koos ik voor Informatica, en ben uiteindelijk mede-eigenaar geworden bij het softwarebedrijf waar ik stage liep.” 

Op een dag klom ik uit nieuwsgierigheid ergens over een hek en kwam in een verlaten fort terecht. Die spanning vond ik zo gaaf en ik zag zoveel moois, dat ik een camera van iemand heb overgenomen en mezelf leerde fotograferen.“

Het mooiste beroep
“Een tijd lang combineerde ik het nog met mijn programmeerwerkzaamheden, en hield ik me alleen in het weekend met fotografie bezig. Maar al heel snel liep het goed. Ik verkocht mijn aandelen in het softwarebedrijf en volgde mijn droom. Nu heb ik het mooiste beroep dat er is. In het begin was het natuurlijk wel even spannend, want als kunstenaar komt er alleen geld binnen als je iets verkoopt. Maar ik kon me eindelijk volledig op Daanoe richten en had alle tijd om te reizen, te ontdekken en te perfectioneren. In die periode raakte ik ook in contact met Genesis.”

“Fotografie is mijn hobby”
Daan vervolgt: “Ik geniet van avontuur, dat is wat mij in eerste instantie drijft. Als kind speelde ik al in verlaten panden. Ik zocht altijd de spanning op en kwam op de prachtigste plekken. Door het vast te leggen kon ik aan mensen laten zien wat voor gave dingen ik deed, en daar bleek ik talent voor te hebben.”

“Dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken, is een droom die werkelijkheid is geworden. Fotografie is nog altijd mijn hobby, en de kunstwereld mijn beroep. Dat wil ik graag helder houden voor mezelf, anders ben ik bang om mijn hobby te verliezen. Ik wil vooral vastleggen wat ik zelf mooi vind, zonder commercieel doel.” 

Interessante landen
“Italië is mijn favoriet, daar kom ik zeker tien keer per jaar. Het is een fantastisch land dat zich goed leent voor mijn thema. Er staat veel leeg, en het licht en de kleuren zijn heel mooi. Net als in Frankrijk en Portugal. Voor de corona lockdown in april was ik bezig met een reis naar Japan. Daar hoop ik binnenkort alsnog naartoe te kunnen gaan. Georgië staat ook hoog op de lijst.”

“Sommige landen vermijd ik liever, zoals Thailand. In dat land zijn niet zoveel interessante plekken voor mij en bovendien wil je daar echt niet gepakt worden. Per land maak ik steeds de afweging. Amerika is ook best riskant omdat het gros van de bevolking een pistool bezit en mag schieten. Maar omdat daar zoveel moois te ontdekken is, neem ik toch het risico. In risicovolle landen probeer ik vaak met locals aan te pappen, dat helpt mij vaak net een stukje verder te komen.”

Bijzondere reacties
Daan vertelt: “Door reacties van bewonderaars kan ik oprecht geroerd raken. Ik krijg de mooiste complimenten. Onlangs ontving ik een kaart van een vrouw die mijn werk had zien hangen op de afdeling Radiologie van een ziekenhuis in Groningen. Ze liet weten hoeveel impact de foto’s op haar en haar man hebben gehad, ondanks de trieste periode waar ze doorheen gingen. Op een mooie manier haalden ze er heel veel troost uit. Bij de kaart zat ook een t-shirtje voor ons pasgeboren zoontje.” 

“Dat mijn werk de nodige emoties oproept is niet zo gek. Het thema is vrij triest; vergane glorie. Verlaten en vervallen plekken krijgen door mijn foto’s hun schoonheid terug. Dat raakt mij ook. Soms zit ik alleen maar op een bankje naar al het moois om me heen te kijken, en voel me dan extreem gelukkig.”

Succesvolle samenwerking
“De samenwerking met Genesis gaat zover terug als Daanoe bestaat. Tijdens mijn eerste echte expositie op de Herengracht in Amsterdam, kwam Eyal Reches na een tip van een medekunstenaar naar mijn expositie toe. Hij vond mijn foto’s fantastisch, maar was niet te spreken over het materiaal dat ik gebruikte. Van het proefwerk dat Eyal vervolgens maakte was ik erg onder de indruk. Dat was het begin van een succesvolle en langdurige samenwerking.”

“In de loop van de tijd zijn er wel wat andere afwerkingsmethoden bijgekomen. Maar het gros van mijn werk dat op kunstbeurzen wordt aangeboden, is afgewerkt met Liquid Gloss. Met deze afwerkingsmethode zet ik een mooi en professioneel product op de markt.”  

Ontwikkeling
“De kneepjes van het vak heb ik mijzelf bijgebracht. En ik blijf leren. Sinds 2008 heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt; in sfeer, bewerking en materiaal. Door de jaren heen heeft Genesis ook veel stappen gezet. Dankzij de nauwe samenwerking tussen mijzelf, Genesis en Re-Art, waar mijn werken worden geprint, wordt constant gewerkt aan het beste eindresultaat. Voor ons alle drie staan kwaliteit en houdbaarheid hoog in het vaandel.” 

“De kunst is niet het enige waarin ik steeds blijf ontwikkelen. Zo wil ik in mijn vierde boek een soort virtual reality effect realiseren, zodat de lezer de spanning en ervaring kan voelen door met mij in de locatie te staan of door een tunnel te kruipen.” 

Gezamenlijke projecten
Daan besluit: “Ik heb nog wel wat ideeën die ik samen met Genesis wil oppakken, maar die moeten nog uitgewerkt  worden. Wat ik als kunstenaar goed in de gaten wil houden is dat de focus te allen tijde op het oorspronkelijke werk gericht blijft. Vroeger gebruikte ik bijvoorbeeld wel eens geborsteld aluminium. Dat vind ik nog steeds erg mooi, maar het leidt af van waar het werkelijk om gaat. Een foto is geen platte afbeelding, er zit diepgang in. Het gaat er dus niet zozeer om wat je ziet, maar om wat je er bij fantaseert. De afwerking met Liquid Gloss heeft dat tot nu toe alleen maar versterkt. En we kunnen daar zeker nog een mooie stap in zetten.”

Nieuwste berichten

Danoe

Daanoe

Daan Oude Elferink reist de hele wereld over om de schoonheid van verval vast te leggen. Stiekem sluipt hij verlaten plekken binnen, klimt over hekken, [...]
Lees verder
Karianne

Karianne

Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ingegoten bij De Gietfabriek. Karianne Derijcke weet werkelijk van ieder voorwerp een kunstobject te maken. [...]
Lees verder

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Bij Genesis komen Liquid Gloss® epoxy en vakmanschap samen in bijzondere objecten

  Neem contact op

  Mercuriusstraat 7 1561 PM Krommenie
  Nederland
  +31 (0)75-640 33 77
  E-mail: info@genesispd.nl
  ®2024 Liquid Gloss. All Rights reserved.
  Privacy policy | Disclaimer