• info@genesispd.nl
 • +31 (0)75-640 33 77
 • English
 • Deutsch

Genesis updates

Karianne

Op zoek naar persoonlijke verhalen

Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ingegoten bij De Gietfabriek. Karianne Derijcke weet werkelijk van ieder voorwerp een kunstobject te maken. Of het nou gaat om de oude werkbank van vader, een beschilderd blad van je kind of die ene foto waar je dierbare herinneringen aan hebt, met een hoogglans epoxylaag van Liquid Gloss wordt ieder object uniek.

Karianne begint: “18 jaar geleden startte ik samen met een compagnon een bedrijf in gietvloeren, Sinck&Ko. In die periode was ik al continu bezig met creatieve afwerkingen. Zo kwam ik in 2007 in contact met Eyal Reches voor een hoogglans epoxy bladgouden vloer. Dat was het begin van onze samenwerking. 

Gaandeweg ontstonden er steeds meer ideeën. Daar kreeg ik zoveel inspiratie van, dat ik in 2010 de knoop doorhakte en De Gietfabriek begon.” 

Persoonlijke verhalen
“De mogelijkheden zijn oneindig. Bijna ieder voorwerp kan worden ingegoten. Maar daar stopt het voor mij niet. Waar ik vooral naar op zoek ben, zijn de persoonlijke verhalen. Die ontstaan als mensen zelf met iets unieks komen om in te laten gieten. Achter elk object schuilt namelijk een herinnering en een eigen verhaal. Bij mij begint de creativiteit als ik mee mag denken over de manier waarop een herinnering tastbaar gemaakt kan worden.”

“Het kunnen ook meerdere voorwerpen zijn, waar ik dan één object van maak. Of ik maak van een bestaand of oud item iets nieuws. Onlangs heb ik een oud bankje omgetoverd tot een huwelijksbankje en de tekst van de trouwkaart zwevend in de epoxy terug laten komen. Zo ontstond een heel nieuw meubelstuk én een heel uniek cadeau!”   

“Ik merk ook een toenemende interesse vanuit de uitvaartbranche. Nabestaanden willen steeds vaker iets persoonlijks van hun dierbare overledene laten ingieten.” 

Eigen objecten
Karianne vervolgt: “Naast mijn werk in opdracht van klanten, ontwerp ik ook eigen objecten. Die bied ik te koop aan via mijn website, mijn netwerk of op een beurs. Als ik eenmaal een idee in mijn hoofd heb, dan ga ik tot het uiterste om te krijgen wat ik wil. Denk bijvoorbeeld aan het ingieten van een oude pick-up. Ik struin alle veilingsites af naar dat ene modelletje. Of een schaaktafel, waarbij ik meteen voor me zie hoe het moet worden.” 

“De loveposters uit alle jaren van Yves Saint Laurent zijn ook een hit. De posters worden afgedrukt op hoogwaardig papier en vervolgens ingegoten in een transparant licht gekleurd blok. Dat geeft een heel mooi en uniek effect, omdat de kleur gaat zweven in het ontwerp van de poster.” 

“Klanten zijn van harte welkom in de showroom van Genesis om mijn werken te bekijken of om hun wensen te bespreken, achter elk idee zit een verhaal.”

Exposure
Om mijn huidige doelgroep te bereiken, ben ik aangesloten bij verschillende online inspiratie platformen zoals HQUE voor designers, architecten en specialisten. Daarnaast sta ik op het grootste platvorm voor de uitvaartbranche: Remember me. Verder staan mijn ingegoten objecten op verschillende locaties verspreid in het land. Maar veel gaat gewoon van mond op mond. Gietfabriek heeft een goede naam in de markt opgebouwd.

Productontwikkeling met Genesis
Karianne vertelt: “Ik werk op locatie bij Genesis, dat zegt wel iets over onze nauwe samenwerking. We hebben een enorme vertrouwensband opgebouwd in de loop der jaren en weten precies wat we aan elkaar hebben. We komen hier samen tot de mooiste ideeën, waardoor er regelmatig nieuwe creaties ontstaan. Dat kunnen nieuwe kleuren zijn of ontwerpen, maar ook efficiëntere processen.”

 Procesoptimalisatie
“We werken met betonplex mallen, maar zijn ook begonnen met een duurzame siliconen variant op maat. Siliconen mallen zijn een stuk duurder, maar uiteindelijk komen ze het productieproces ten goede. Neem bijvoorbeeld mallen van betonplex, die moeten eerst gezaagd en gepolijst worden. Bij siliconen mallen is zagen meestal niet nodig, dat scheelt zowel tijd als werk.”

“De kleur van de mallen hebben we ook onder de loep genomen. Normaal gesproken gebruiken we donkere materialen, terwijl mallen met een lichte kleur veel handiger zijn. Pluis, gruis en luchtbellen zijn dan namelijk al te zien tijdens het ingieten in plaats van erna.”

Blijven testen
Karianne legt uit: “Liquid Gloss is een bijzonder product. Ik ken geen andere methode waarbij de afwerking zo hoog is als met deze epoxy. De kwaliteit in epoxy verschilt enorm. Dat ligt aan de samenstelling, maar ook aan de formules. Het vervelende is dat de kwaliteit niet met het blote oog is waar te nemen, het moet eerst getest worden. Per materiaalsoort kan het ook nog eens heel anders uitpakken. Het kan knettergeel uitvallen, of heel troebel. En niet alle epoxy is geschikt om in een blok te gieten. Omdat ik met veel verschillende materialen werk, is testen een essentieel onderdeel van mijn werk. Het kost tijd, soms wel één tot twee weken. Maar als blijkt dat bepaalde samenstellingen of kleuren goed uitpakken, is dat een grote stap voorwaarts.”  

Inspiratie
Karianne besluit: “Genesis is voor mij een echte inspiratiebron. Nu ik op locatie werk, word ik vaak meegenomen in verschillende processen. Omdat alles handwerk is, vraagt elk object en iedere materiaalsoort om een ander benadering. Of het nu gaat om het gehele proces, het type mal, de manier van gieten of de uiteindelijke afwerking. Daar leer ik veel van! Andersom inspireer ik de mensen bij Genesis ook met mijn ideeën en kennis. En, niet onbelangrijk, een beetje vrouwelijke energie in het Genesisteam vol mannen helpt de inspiratie vast ook naar een hoger niveau te brengen.” 

Nieuwste berichten

Danoe

Daanoe

Daan Oude Elferink reist de hele wereld over om de schoonheid van verval vast te leggen. Stiekem sluipt hij verlaten plekken binnen, klimt over hekken, [...]
Lees verder
Karianne

Karianne

Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ingegoten bij De Gietfabriek. Karianne Derijcke weet werkelijk van ieder voorwerp een kunstobject te maken. [...]
Lees verder

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Bij Genesis komen Liquid Gloss® epoxy en vakmanschap samen in bijzondere objecten

  Neem contact op

  Mercuriusstraat 7 1561 PM Krommenie
  Nederland
  +31 (0)75-640 33 77
  E-mail: info@genesispd.nl
  ®2024 Liquid Gloss. All Rights reserved.
  Privacy policy | Disclaimer