Vrienden van Genesis: Paco Raphael

Posted on apr 6, 2014

Kunstenaar en designer Paco Raphael werkt al ruim vier jaar samen met Genesis. Hij maakt imposante fotocollages, die hij bewerkt met typgrafie, paint brush en andere traditionele technieken. Met internationaal succes! In december 2013 hing zijn werk bijvoorbeeld nog op Art Basel Miami. Liquid Gloss is essentieel voor hem: “Het geeft mijn werk meer elan.” Paco Raphael vertelt over wat hem inspireert, zijn creatieve werkwijze en de band die hij met Genesis heeft opgebouwd.

paco-raphael

Wat inspireert jou tot deze indrukwekkende werken?
“Mijn inspiratie komt uit van alles! Fashion, stadsbeelden, erotiek soms. Mooie auto’s. Ik ga op reis en daar schiet ik zelf mijn beelden. In New York, of andere wereldsteden bijvoorbeeld. Ik word vaak echt verliefd op een foto die ik gemaakt heb en daar werk ik dan mee verder.”

Dan ga je helemaal los op die foto?
“Ik gooi het beeld wel in een soort blender ja. Ik combineer het met andere foto’s, waarmee ik een collage maak op mijn computer. Het geheel print ik en vervolgens bewerk ik die print na, met de hand. Met collage -en decollage technieken, stencils, paintbrush, verf en stift…Om nóg meer detail aan te brengen. Uiteindelijk komt daar dan een Liquid Gloss-toplaag overheen. Dat is wat Genesis voor mij doet.”

Hoe belangrijk is die toplaag van Liquid Gloss?
“Heel belangrijk. Het geeft mijn werk meer elan. Ik werk met heel veel kleuren, detail en nuanceverschillen. Er zitten soms wel 200 tot 300 foto’s in één werk. Liquid Gloss heeft het karakter een beeld te verhelderen en intenser te maken. Ten opzichte van gewoon glas is dat een groot verschil. De hars werkt vergrotend en mijn werk bereikt daarmee nog intensiever zijn doel. En! Ook heel belangrijk. Een doek kan poreus worden, of mat na verloop van tijd. Liquid Gloss biedt een hele goede beschermlaag, waardoor je werk langer houdbaar is. Je wilt natuurlijk wel dat je werk er na tien jaar nog steeds goed uitziet.”

Wat vind je fijn aan de samenwerking met Genesis?
“We hebben een speciale band opgebouwd. Ze geven zó veel service. En ze doen meer dan alleen Liquid Gloss. Ze denken met me mee als ik een idee heb en ik kan altijd nieuwe concepten testen. Het is af en toe bijna een laboratorium bij Genesis!”

Cool! Ben je zo ook tot het idee van die designtafels gekomen?
“Nou, ik had het idee al om tafels te maken. Maar daar komt veel techniek aan te pas, en die kennis heb ik niet. Genesis heeft dat wel, omdat ze met veel partijen samenwerken. Ze hebben tafelbladen voor me laten maken, die ik vervolgens bewerkt heb in mijn stijl en daarna heeft Genesis ze weer afgewerkt met Liquid Gloss.”

Heb je een tip voor mensen die met Liquid Gloss willen werken?
“Kijk, er zit natuurlijk een prijskaartje aan en je moet het mooi vinden. Maar probeer het gewoon! Laat een keer een test maken van je idee. Ik vraag ook altijd aan Eyal of hij nieuwe, gave dingen heeft om te laten zien en daardoor raak ik weer geïnspireerd. Op die manier verbreed je als kunstenaar je horizon en zie je steeds meer mogelijkheden. Het is daarom altijd leuk om bij Genesis naar binnen te stappen!”

Meer zien van het werk van Paco? Bekijk zijn website hier.