Vrienden van Genesis: Daanoe

Posted on sep 2, 2014

Schermafbeelding 2014-09-02 om 21.14.38

Daan Oude Elferink gaat ver voor het perfecte plaatje. Heel ver. In heel Europa klimt hij over daken, kruipt door riolen en rent door metrotunnels om de schoonheid van vervallen plekken te fotograferen. Dat levert prachtig werk op. De fotograaf laat zijn beelden al jaren printen en afwerken door Genesis: “Liquid Gloss geeft gewoon de mooiste en meest luxe uitstraling die ik heb kunnen vinden.” We spreken hem over zijn best wel gevaarlijke werk, het internationale succes en zijn vertrouwen in Genesis.

Wat is de allermooiste plek die je gefotografeerd hebt?

“Dat was een kasteel in België waar alles nog binnen stond, maar wel in extreem verval. De kelder stond nog vol met Alfa Romeo’s, helemaal onder het stof. Het was een hele spannende trip ook, want de politie stond voor de deur met twee lokale boeren. Ik moest me verstoppen op de zolder en ben via de andere kant het kasteel uit geslopen. De meest spannende klus was een metrostation dat nooit was afgemaakt. ’s Ochtends heel vroeg hebben we gewacht tot de allereerste metro voorbij was, dat hadden we getimed. We zijn door de tunnel over het spoor gerend naar een opening. Daar onderdoor gekropen kwam je in het vervallen gedeelte. De plek was geweldig, maar je moet natuurlijk ook nog een keer terug door die tunnel…”

Wat spannend!

“Ja, het is ongelofelijk mooi en spannend om te doen. Ik kan het ook niet in mijn eentje. Dat is te gevaarlijk. Als je ergens vast komt te zitten, kom je er alleen niet uit. Je moet elkaar bovendien helpen om naar binnen te klimmen. Eerst de een, dan alle spullen en dan de ander.”

Hoe ben je hiermee begonnen?

“Ik zag een foto van een verlaten fort en dat fascineerde me. Ik heb net zolang gezocht tot ik die locatie vond en toen ben ik met een vriend in de auto gestapt. We zijn daar over het hek geklommen en toen ik oog in oog stond met een prachtige vervallen trap was ik meteen verkocht. Het begon als hobby, maar het is een beetje uit de hand gelopen.”

Ja, want het gaat goed he?

“Heel goed! Ronen Art Gallery vertegenwoordigt mijn werk op internationale kunstbeurzen en binnen Nederland exposeer ik in verschillende galeries. Dat ik dit bereikt heb ik zo’n korte tijd vind ik heel bijzonder. Ik heb niet eens een fotografieopleiding gedaan ofzo. Eind 2009 kocht ik mijn eerste camera. In het begin hing ik in een buurthuis met wat fotootjes aan de muur en een jaar later stond ik ineens op een kunstbeurs in New York!”

Wat doet de toplaag van Liquid Gloss voor je werk?

“De kleuren, contrasten en helderheid worden erdoor versterkt. Omdat het mooi afloopt aan de zijkant vormt het één geheel en daardoor krijgt mijn werk een wat chiquere uitstraling. Niet alleen de foto moet goed zijn, ook de afwerking moet van hoge kwaliteit zijn. Liquid Gloss geeft gewoon de mooiste en meest luxe uitstraling die ik heb kunnen vinden.”

Wat vind je fijn aan de samenwerking met Genesis?

“Genesis regelt alles vanaf de foto. Ze zorgen dat het beeld afgedrukt wordt, dat het perfect afgewerkt is en dat het precies op tijd klaar is om in een galerie gehangen te worden. Ik heb met andere productiebedrijven samengewerkt waar vaak iets mis ging, en dan moet je dat steeds in de gaten houden. Bij Genesis lever ik de boel aan en weet ik zeker dat het goed is en op tijd klaar. Heel belangrijk, aangezien ik zelf veel op reis ben.”

Meer zien van het werk van Daanoe? Bekijk zijn website hier.